Že nejzdravější je to ovoce, které má právě sezonu, je známo. A český podzim charakterizují kromě jablek právě hrušky. Možná vám přijdou jako fádní ovoce, ale kromě skvělé chuti a širokého využití v kuchyni, vám mohou přinést bohaté zdravotní benefity.
Moderní věda v hruškách prokázala velký obsah minerálů, vitamínů a organických sloučenin. Mezi nimi sodík, draslík, měď, fosfor, zinek, hořčík a vápník, vitamín C, vitamín K, vitamíny B-komplexu, fenolické sloučeniny, folát a vlákninu. Těsně pod slupkou hrušek se ukrývá velké množství vitamínu B, nejlepší je proto konzumovat je neoloupané.
A co tedy hrušky umí?
Co s nimi, když je jich moc?
Nevím, jak vám, ale mně se hrušky nedaří dlouhodobě skladovat. Jablka to na balkoně i ve sklepě na chatě snášejí velmi dobře, ale hrušky ne. Každý týden vyhazuji shnilé ovoce. A to je taková škoda! Ale co s nimi? Nabízím pár tipů, jak je zpracovat a přitom nestrávit u plotny celý den.
Hrušková povidla pečená v troubě (a především bez míchání 🙂 )
Letos jsem je zkoušela poprvé a výsledek mě nadchnul. Protože do nich můžu zpracovat i padané a okrajované hrušky, dělám je průběžně a tak jsem recept vylepšovala a ladila. Důležitá je zralost hrušek – čím jsou zralejší, tím jsou sladší a můžete dát méně cukru. Výhodou je snadné zpracování, nestojím u hrnce a nemusím míchat a hlídat. Dělá se to v podstatě samo.
2 kg hrušek zbavených jadřinců
1 dcl jablečný ocet
1 dcl rum
170 g cukru (čím zralejší a sladší hrušky, tím méně cukru můžete použít)
1 čajová lžička skořice
Pekáček si vyložte pečícím papírem (lépe se pak myje), hrušky nakrájené na osminky smíchejte s cukrem, rumem a octem a nechte přes noc odstát. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 180˚C dvě hodiny. Po jedné hodině pečení přidejte 1 ČL skořice. Nemíchejte.
Po upečení přepasírujte přes hrubý cedník (zbavíte se slupek) a vyzkoušejte tuhost. Pokud se vám zdají moc tekutá, můžete rozmixovat nebo krátce odpařit na plotně. Pak povidla plňte do sterilizovaných zavařovacích skleniček a uzavřete. Chcete-li zabavit manžela, můžete na povrch nalít malinko rumu a zapálit. Když rum chytne, manžel ihned uzavře víčko. Tímto postupem se zbavíte vzduchu ve sklenici a nemusíte povidla sterilovat. Protože já jich dělám hodně a potřebuji, aby vydržela dlouho, tak je krátce steriluji (20 min při 80˚C nebo 10 min při 100˚C).
Sušené hrušky
Jednoduché a kupodivu aromatičtější než sušená jablka. V zimě jako když najdu. Hrušky nakrouhám na kolečka asi 0,5 cm silná, vložím do sušičky a 8 hodin suším na stupeň 1.
Hrušky ve vlastní šťávě na štrúdl
Hruškový štrúdl s mandlemi se u nás uchytil, takže volba je jasná. Mimochodem stejně si na zimu zavařuji i jablka, ta ale strouhám na hrubém struhadle.
Pokud jsou hrušky pevné a tvrdé, můžete je strouhat, ale pokud už jsou měkčí, doporučuji dělat malé kostičky nebo kolečka. Nerozvaří se při sterilování. Oloupané hrušky zbavené jadřinců omyjte ve vodě s kyselinou citronovou (aby nezhnědly), nakrájejte a prosypte troškou cukru, aby pustily šťávu. Pak je napěchujte i se šťávou do zavařovacích sklenic, do 1/3 doplňte převařenou vodou a uzavřete. Sterilujte 20 min při 80˚C nebo 10 min při 100˚C.
Jaké tipy na dlouhodobé uskladnění hrušek máte vy? Napište nám 🙂