Ortorexie (latinsky Orthorexia nervosa) je psychické onemocnění, které řadíme mezi poruchy příjmu potravy. Jedná se o patologickou posedlost zdravou výživou a biologicky čistými potravinami. Ačkoli je méně známá než mentální anorexie nebo bulimie – a není tak dobře zdokumentovaná – nový přehled studií říká, že ortorexie může mít také vážné emocionální a fyzické následky.
„Ortorexie je skutečně víc než jen zdravé stravování,“ říká lékařka Jennifer Millsová z York University v Torontu. „Je to zdravé stravování dovedené do extrému, kdy začíná lidem způsobovat problémy v jejich životě a začínají se cítit zcela mimo kontrolu.“
Přehled publikovaných výzkumů z celého světa týkajících se této poruchy byl nedávno zveřejněn v časopise Appetite. Doktorka Millsová a její kolegyně Sarah McCombová se zabývaly rizikovými faktory a souvislostmi mezi ortorexií a dalšími duševními poruchami. Ortorexie, na rozdíl od některých jiných poruch příjmu potravy, není dosud uznána ve standardních psychiatrických příručkách.
Potraviny, kterým se člověk s ortorexií může vyhýbat, jsou stejné jako ty, kterým se může vyhýbat člověk se zdravými návyky – například konzervanty, vše umělé, sůl, cukr, tuk, mléčné výrobky, jiné živočišné produkty, geneticky modifikované potraviny nebo ty, které nejsou bio.
Jde o to, zda vyhýbání se potravinám vede k posedlosti – nadměrnému trávení času, energie a přemýšlením o tom, co jíst. Někteří lidé mohou vyloučit řadu kategorií potravin a jíst jen velmi malý počet věcí. Lidé s ortorexií se obvykle méně zabývají snižováním kalorií než vnímáním kvality jídla.
„Často věnují stále více času přemýšlení o potravinách, které si potřebují koupit, o konkrétních potravinách, což jim opravdu ztěžuje prostý život,“ vysvětluje Lauren Smolarová, viceprezidentka neziskové organizace National Eating Disorders Association (NEDA). „Může to vést k podvýživě nebo ke ztrátě hmotnosti opravdu obtížným a potenciálně nebezpečným způsobem.“
Osoba s ortorexií se může natolik soustředit na druhy jídla a způsob jeho přípravy, že je pro ni nemožné sníst cokoli, co není vyrobeno doma.
„Může to vést k nejrůznějším souvisejícím problémům, jako je izolace nebo neschopnost jíst u jiných lidí doma či neschopnost jíst v restauraci. A to vše ze strachu, že jídlo nebude připraveno zcela čistým a ryzím způsobem,“ doplňuje doktorka Millsová. „To jsou věci, které mohou vést k tomu, že někdo bude mít pocit, že ztrácí kontrolu nad svým životem.“
Podle Millsové mohou tyto obavy podněcovat kulturní trendy. Díky internetu a sociálním médiím mají lidé neomezený přístup k informacím – některé z nich jsou a některé nejsou založené na vědeckých důkazech.
Trendy ve stravování, které omezují určité potraviny, jsou znepokojivé, říká Lauren Smolarová, která zároveň dodává, že diety jsou jedním z největších spouštěčů poruch příjmu potravy. Podle ní jsou všechny potraviny dobré, pokud se jedí s mírou, a nejlepší je pestrá strava.
Ačkoli si mnozí myslí, že poruchy příjmu potravy jsou problémem mladých žen, zdá se, že ortorexií trpí stejně muži i ženy, zjistila studie.
U některých lidí může být příčinou jiná porucha příjmu potravy a „čisté stravování“ považují za společensky přijatelný způsob omezení kalorií, uvedla doktorka Millsová. U jiných se může obsedantně-kompulzivní nebo úzkostná porucha projevovat potřebou jíst tímto velmi rigidním způsobem.
„V tomto smyslu je to velmi podobné tomu, co vídáme u jiných druhů obsedantně-kompulzivních poruch, kdy se pacient bojí, že onemocní nebo že bude vystaven bacilům, pokud si dostatečně neumyje ruce, nebo pokud něco neudělá velmi specifickým způsobem,“ doplňuje Jennifer Millsová.
Lékaři potvrzují, že ortorexii je třeba brát vážně. O všech obavách si promluvte se svým ošetřujícím lékařem. Pomoct může také setkání s psychologem, který se specializuje na úzkostné poruchy, poruchy příjmu potravy nebo na poruchy vnímání těla, řekla.