BLOG

8 důvodů, proč je podzim jedním z nejlepších ročních období

Konečně je tu podzim, oblíbené období mnoha lidí, pro které je to jedno z nejlepších ročních období.  Proč tohle roční období milovat? Dýňové latté, štrůdl, burčák, poutě, oslavy, normální počasí… Ty barvy! Mnoho lidí miluje podzim pro měnící se barvy listí. Stromy, které byly dříve zelené, explodují do nádherných odstínů zlaté, červené a oranžové. Mnoho lidí podzimní scenérie...

Denní rytmus matky podporuje vývoj biologických hodin plodu

Než začnou samy tikat vnitřní biologické hodiny plodu, ovlivňuje funkci a vývoj této struktury rytmické chování matky. Zjistil to a v nové studii v časopise PLOS Biology publikoval tým Aleny Sumové z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Tento objev významně přispívá k pochopení vývoje vnitřních hodin a může nalézt uplatnění při léčbě předčasně narozených dětí. Podobně jako seřizujeme hodinky na ruce, i biologické hodiny, které máme...

Kojení má pozitivní vliv na přirozený vývoj poznávacích funkcí u dětí

Kojení delší než půl roku příznivě ovlivňuje psychický vývoj dětí. Potvrdila to dlouhodobá studie českých a slovenských vědců, kteří sledovali děti z Českých Budějovic a Karviné. Výsledky též ukázaly, že doba kojení se příznivě projeví zejména na vývoji kognitivních funkcí u dětí, které žijí v oblastech s vysokou mírou znečištění ovzduší. Na studii se podíleli vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR ve spolupráci...

Jak může jóga pomoci snížit stres

Jóga je již dlouho známá jako skvělý lék proti stresu. Kombinuje mnoho oblíbených technik snižování stresu, včetně cvičení a učí ovládat dech, vyčistit mysl a uvolnit tělo. Jak se jóga stává stále populárnější, stále více lidí objevuje výhody, které tato starobylá praxe přináší do jejich stresujících životů. Zavedení důsledné rutiny jógy je nejlepší způsob, jak zažít rozdíl, který...

Tvrdí se, že se protiklady přitahují. Co na to odborníci?

Už jste to slyšeli milionkrát: protiklady se přitahují. Všichni jsme vyrůstali na pohádkách, které to potvrzují, takže je docela těžké tomuto konceptu nevěřit. „Když přijde na romantickou kompatibilitu, mnoho lidí nejprve myslí na podobnosti,“ říká klinický psycholog Joseph Cilona z Manhattanu. Ale ačkoli podobné rysy mohou zvýšit romantickou kompatibilitu, není tomu tak vždy, a u některých párů se to může...

Když se zdravé stravování změní v nebezpečnou posedlost

Ortorexie (latinsky Orthorexia nervosa) je psychické onemocnění, které řadíme mezi poruchy příjmu potravy. Jedná se o patologickou posedlost zdravou výživou a biologicky čistými potravinami. Ačkoli je méně známá než mentální anorexie nebo bulimie – a není tak dobře zdokumentovaná – nový přehled studií říká, že ortorexie může mít také vážné emocionální a fyzické následky. „Ortorexie je skutečně víc než...

Nanotechnologie pomáhají šetřit životní prostředí

Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se intenzivně věnují vývoji nanotechnologií. Konkrétně pracují na výzkumu nových pigmentů do antikorozních nátěrových systémů. Právě ty by měly ochránit například kovové konstrukce nebo také železniční, silniční i stavební prvky. „Vyvíjíme novou generaci nátěrových hmot, která umožní aplikovat menší tloušťku povlaku. Právě to vede k menší spotřebě materiálů, jednoduššímu použití...

Během pandemie lidé začali více oceňovat jídlo z místních zdrojů

Jak se změnil vztah Čechů k jídlu během pandemie? Více se bojí nedostatku, častěji promýšlejí nákupy a z jídelníčku vyškrtávají ryby, alkohol a sladkosti. Na druhou stranu si ale více váží místních potravin, jejich pěstování a také okolního prostředí. Ukazují to výsledky průzkumu trojice badatelů, který uskutečnili v rámci programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost. Vědci navázali na mezinárodní výzkum z roku 2020 a od října...

Pivo ze ztvrdlého pečiva – i to je cirkulární ekonomika

Zužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty MENDELU. Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku, teď se chtějí soustředit také na další druhy piva. Jedním z cílů je omezit plýtvání potravinami. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se...

Fenoménem dnešní uspěchané doby se stává tzv. technostres

Z předběžných výsledků výzkumu Mendelovy univerzity v Brně ze čtyř zemí vyplývá, že až čtvrtina lidí nad 50 let trpí techno zahlceností, složitostí nových technologií, popřípadě tzv. techno invazí – tedy pocitem, že každého z nás lze zastihnout kdykoliv a kdekoliv a od technologií se prostě není možné odříznout.  Jeho vliv ještě akcelerovala pandemie COVID-19 a přesun dalších pracovních aktivit...